Plánovacia konferencia krajín V4 k výstavbe spoločnej bojovej skupiny EÚ na Slovensku


Plánovacia konferencia krajín V4 k výstavbe spoločnej bojovej skupiny EÚ na Slovensku

Príprava bojovej skupiny V4 bude hlavnou témou už ôsmej plánovacej konferencie, ktorá sa koná 15. a 16. apríla v Bratislave. Bojová skupina V4 EÚ bude v pohotovosti už v prvom polroku 2016 a je najdôležitejším projektom krajín Vyšehrádskej štvorky v oblasti obrany.

Šesťdesiatdva zahraničných účastníkov pracovného rokovania spoločne s dvadsiatimi slovenskými príslušníkmi Generálneho štábu OS SR budú v celkovo jedenástich odborných pracovných skupinách počas dvoch dní riešiť všetky aspekty výstavby V4 EU BG, medzi iným aj finalizáciu Technickej dohody spoločnej bojovej skupiny, zladenie plánu spoločného výcviku a prípravu a organizáciu certifikačného cvičenia „Common Challenge 2015“, ktoré sa bude konať spolu s cvičením NATO veľkého rozsahu „Trident Juncture 2015“.

Slovenská republika by mala byť v bojovej skupine V4 lídrom v oblasti RCHBO. Ozbrojené sily SR prispievajú do projektu spoločnej európskej bojovej skupiny približne 560 profesionálnymi vojakmi v rámci mechanizovanej roty, roty radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, dopravnej roty, personálom do prvkov velenia a riadenia a odbornými tímami do podporných spôsobilostí.



Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Michal PSOTA - Dátum: 14.04.2015
Čítanosť: 5431
Verzia pre tlač

Skočiť na menu