Preskocit navigáciu

Legiovlak sme privítali v Žiline


Legiovlak sme privítali v Žiline

Na prvom nástupisku žilinskej železničnej stanice sme dnes na poludnie symbolickým prestrihnutím pásky privítali Legiovlak na Slovensku. Za účasti ministra obrany Petra Gajdoša, štátneho tajomníka ministerstva dopravy Petra Ďurčeka, zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR, generálneho riaditeľa ŽSR ako aj predsedu československej obce legionárskej a ďalších hostí sa na prvej zastávke na takmer dvojmesačnej ceste po slovenských mestách začala prezentácia rekonštrukcie podoby vlaku používaného našimi predkami počas presunov légií v Rusku.
Na úvod pred nastúpenými príslušníkmi žilinského pluku špeciálneho určenia podal veliteľ vlakovej posádky ministrovi obrany hlásenie o pripravenosti.
V nasledujúcich príhovoroch vyzdvihli rečníci potrebu budovania povedomia občanov o našej spoločnej histórií. Minister obrany uviedol: „Budúci rok je z pohľadu našej histórie výnimočný. Pripomenieme si 100. výročie vzniku Československej republiky, ako aj ukončenia 1. svetovej vojny. S týmito významnými historickými výročiami sa viaže aj činnosť česko-slovenských légií. Verím, že toto je spôsob, ako sa o nich môžu Slováci dozvedieť viac.“ Zdôraznil, že bude rád, ak ho počas leta navštívi čo najviac rodín s deťmi a v septembri sa k nim pridajú aj školy.

Legiovlak môžete v Žiline navštíviť do nedele 6. augusta denne od 8.00 do 18.00 a cez víkend od 9.00 do 19.00.

Najbližšie sa vlak presunie do stanice Dolný Kubín, kde ho spoločne privítame 7. augusta o 10.00


Legiovlak sme privítali v ŽilineLegiovlak sme privítali v ŽilineLegiovlak sme privítali v ŽilineLegiovlak sme privítali v ŽilineLegiovlak sme privítali v Žiline 2Legiovlak sme privítali v Žiline 2

Autor: OOD NGŠ , Foto: Ivan Kelement - MO SR - Dátum: 01.08.2017
Čítanosť: 5461
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share