Preskocit navigáciu

Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018


Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018
 Dňa 4. októbra 2018 sa príslušníci Centra potrubnej dopravy zapojili do súčinnostného cvičenia jednotiek Havarijno – obnovovacieho systému „LABOREC 2018“ pri obci Vojany v Michalovskom okrese. Úlohou bolo precvičiť koordináciu zložiek pri vzniku mimoriadnej situácie na ropovode a minimalizovať tak dopad na životné prostredie.
Pôvodný zámer nasadenia Centra potrubnej dopravy v katastri obce Vojany bolo odčerpanie ropy z ropovodného potrubia pri výmene časti poškodeného potrubia v rámci plánovaných prác údržby ropovodu. Počas výkopových prác sa však situácia zmenila z dôvodu vzniku mimoriadnej situácie a to výbuchom munície z čias II. svetovej vojny. Výbuch spôsobil poškodenie potrubia a okamžitý únik ropy do okolia a rieky Laborec. Zámer nasadenia Centra potrubnej dopravy sa zmenil a hlavnou úlohu bolo odčerpávať zachytenú ropu z hladiny rieky a prechodne ju uskladňovať do „zásobníka“ – pružného vaku a následne distribuovať do cisternových prostriedkov. Na cvičení sa zúčastnili príslušníci Okresného riaditeľstva policajného zboru Michalovce, TRANSPETROL, a.s., hasičská jednotka PS 1 Budkovce, Odbor krízového riadenia Okresného úradu Michalovce a odbor bezpečnosti a krízového riadenia Ministerstva hospodárstva SR. Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Michalovce sa cvičenia nezúčastnili z dôvodu odstraňovania následkov veternej smršte v neďalekej obci Lekárovce.

Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018Príslušníci Centra potrubnej dopravy sa zapojili do súčinnostného cvičenia LABOREC 2018

Autor: nrtm. Jaroslav Novomestský , Foto: mjr. Ing. Miroslav Danák - Dátum: 04.10.2018
Čítanosť: 2668
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share