Exkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v Žiline


Exkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v Žiline

Dňa 29. apríla 2019 zabezpečili príslušníci Taktického krídla Sliač exkurziu pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany MV SR v Žiline. Stredná škola zabezpečuje plnenie úloh Ministerstva vnútra v oblasti výchovy, vzdelávania a odbornej prípravy na úseku ochrany pred požiarmi. Úlohy plní najmä organizovaním základnej prípravy a špecializovanej odbornej prípravy príslušníkom hasičského zboru. Vo vymedzenom rozsahu sa podieľa na obsahovej príprave a vykonávaní základnej, špecializovanej a cyklickej prípravy zamestnancov závodných hasičských útvarov ako aj príslušníkov vojenských hasičských jednotiek MO SR.


Na úvod exkurzie pani riaditeľku plukovníčku Elenu Vavrovú a príslušníkov SŠPO privítal zástupca taktického krídla podplukovník Marián Bukovský, ktorý zúčastnených oboznámil s hlavnými úlohami krídla. Svoju prezentáciu obohatil o praktické skúsenosti z lietania. O histórii a organizačnej štruktúre letiska informoval návštevu náčelník skupiny infraštruktúry kapitán Marián Dzurjo.  Vysvetlil, čo všetko je potrebné zabezpečiť, aby bola prevádzka letiska plynulá a nepretržitá a zároveň spojená s ochranou a obranou vzdušného priestoru Slovenskej republiky v rámci vzdušného priestoru Severoatlantickej aliancie (NATO) - NATINAMDS.

Program pokračoval návštevou leteckého trenažéra L-39 v sprievode náčelníka požiarnej ochrany nadporučíka Patrik Tischlera a veliteľa vojenskej hasičskej jednotky nadrotmajstra  Róberta Baniara. Napokon sa návšteva presunula k statickej ukážke a prezentácii majora Jozefa Knopa v priestoroch technickej letky opráv a predpísaných prác. Poslednou zastávkou bola návšteva hasičskej stanice vojenskej hasičskej jednotky, kde boli oboznámení nadrotmajstrom Petrom Horváthom o spôsobe riadenia letovej prevádzky letiska. Veliteľ vojenskej hasičskej jednotky prezentoval úlohy vojenských hasičov v rámci zabezpečenia ochrany a záchranných činností na letisku ako aj o vycvičenosti a materiálno-technickom vybavení jednotky.   

Na záver návštevy pani riaditeľka poďakovala za prezentáciu príslušníkov taktického krídla a zároveň s náčelníkom požiarnej ochrany sa zhodli na udržaní kvalitnej a odbornej spolupráce v rámci medzirezortných dohôd pre vzdelávanie a výcvik príslušníkov vojenskej hasičskej jednotky Taktického krídla Sliač.


Exkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v ŽilineExkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v ŽilineExkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v ŽilineExkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v ŽilineExkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v ŽilineExkurzia pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Strednej školy požiarnej ochrany v Žiline

Autor: tk Sliac , Foto: tk Sliač - Dátum: 03.05.2019
Čítanosť: 4043
Verzia pre tlač

Skočiť na menu