Preskocit navigáciu

Intenzívne nasadenie profesionálnych vojakov v boji proti COVID-19 si vyberá svoju daň


Intenzívne nasadenie profesionálnych vojakov v boji proti COVID-19 si vyberá svoju daň

Popri rozsiahlych asistenčných úlohách policajnému zboru, vykonávajú ozbrojené sily aj vysoko rizikové aktivity, v zmysle usmernenia Ústredného krízového štábu SR. Intenzívne nasadenie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v prospech obyvateľov SR si v boji s pandémiou vyžiadalo nevyhnutnú daň. Práve pri plnení aktivít priamo spojených s opatreniami proti zabráneniu šírenia ochorenia COVID-19 došlo k nakazeniu ďalších dvoch slovenských vojakov. Celkovo v rezorte obrany bolo doteraz pozitívne testovaných päť osôb, z čoho dve sa z ochorenia už vyliečili.

Stovky našich vojakov sa denne vystavujú nebezpečenstvu nakazenia ochorením COVID-19. Podľa potreby ich nasadzujeme do nemocníc, na hraničných prechodoch, v karanténnych miestach, či krajských mestách na zabezpečenie poriadku a dodržiavania epidemiologických opatrení vlády SR. Vojenská uniforma nás predurčuje k boju s touto zákernou chorobou v prvej línii, rovnako ako zdravotníkov či iné záchranné zložky. Úprimne ďakujem všetkým vojakom a vojačkám, ktorí odvádzajú skvelú prácu a plnia si tak vlasteneckú povinnosť, ku ktorej sa zaviazali vstupom do ozbrojených síl.“ – zdôraznil náčelník generálneho štábu generál Daniel Zmeko.

Profesionálni vojaci, ktorí sa priamo zapájajú do rizikových aktivít sú priebežne testovaní. Po zistení pozitívnych nálezov postupujeme podľa vlastných stanovených postupov, koordinovaných Vojenským úradom hygieny a epidemiológie a pokynov Hlavného lekára OS SR. Aj keď striktne dodržiavame všetky zásady ochrany zdravia pri práci a epidemiologické opatrenia, ochoreniu príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sú nasadzovaní v prvej línii v boji s pandémiou sa nedá úplne zabrániť. Preto sme neustále pripravení zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť nie len občanom SR, ale hlavne vlastným vojakom.“, vysvetlil zástupca hovorcu OS SR kapitán Peter Poldruhák.



Autor: kpt. Ing. Peter POLDRUHÁK , Foto: autor - Dátum: 16.04.2020
Čítanosť: 7065
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share