Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Obmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku


Obmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku            Ani rok neubehol od vykonania najdlhšieho pozemného presunu techniky v histórii OS SR, ktorý meral 1318 km (https://www.mil.sk/94629/) a príslušníci 701. centra vojenskej dopravy zabezpečovali nový najdlhší pozemný presun vojenskej techniky v histórii OS SR s väčším počtom techniky. 

Obmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku bola rozdelená na dve fázy – 1. fáza: Nasadenie ZUZANA 2 a 2. fáza: Stiahnutie ZUZANA 1. 1520 – takýto počet prejdených kilometrov ukazovalo počítadlo na Volkswagene Transporter po príchode do Adaži.

1. fáza: Kolóna 19 vozidiel bola zostavená zo sprievodného vozidla Volkswagen Transporter, deviatich samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2, štyroch vozidiel Tatra 815, dvoch vozidiel Land Rover Defender, vozidla Mercedes Benz G300, vozidla Volkswagen Golf, vozidla Land Rover Discovery Sport a ťahača s návesom zmluvného prepravcu MO SR, firmy Express Group a.s., ktorý bol zaradený do kolóny pre prípad poruchy na technike.

Presun vykonaný na trase Michalovce – Adaži bol rozdelený na štyri etapy. Prvá etapa dňa 27.11.201 viedla z Michaloviec na vojenskú výcvikovú leteckú základňu v Radome pri Varšave, kde bolo od poľských kolegov zabezpečené parkovanie. Ubytovanie bolo riešené príslušníkmi 701. CVD v dostupných hoteloch v okolí.

Druhá etapa presunu dňa 28.11.2021 viedla z Radomu do vojenského výcvikového priestoru v meste Orzysz v Poľsku. Tu sa Zuzany zúčastnili medzinárodného delostreleckého cvičenia spolu s armádami Poľska a USA. Parkovanie a ubytovanie bolo zabezpečené poľskými kolegami.

Tretia etapa dňa 01.12.2021 viedla z vojenského výcvikového priestoru Orzysz na vojenskú základňu v Marijampole, kde nám litovský kolegovia zabezpečili parkovanie techniky. Ubytovanie bolo opäť riešené príslušníkmi 701. CVD v dostupných hoteloch v okolí.

Štvrtá etapa viedla dňa 02.12.2021 z Marijampole do výcvikového priestoru v Adaži, kde symbolickým ceremoniálom samohybné kanónové húfnice ZUZANA 2 nahradili v plnení úloh svoje predchodkyne ZUZANA 1.

2. fáza: Ihneď po ukončení ceremoniálu bola jedna ZUZANA 1 naložená na ťahač zmluvného prepravcu MO SR, ktorý prišiel s kolónou do Adaži a začala sa druhá fáza výmeny samohybných kanónových húfnic v operácii. V tejto fáze ale deväť kusov ZUZANA 1 neabsolvovalo cestu do Michaloviec po vlastnej osi, ale boli prepravené ťahačmi zmluvného prepravcu MO SR.

Súčasťou druhej fázy bol aj cestný presun jedenástich kusov techniky z výcvikového priestoru v Adaži do Michaloviec. Opäť bolo zabezpečené parkovanie na vojenskej základni v Marijampole (LTU) a na vojenskej výcvikovej leteckej základni v Radome (POL). Cez územie Lotyšska a Litvy bol aj poskytnutý sprievod vojenskej polície, nie však v Poľsku. O bezpečný prejazd cez Poľsko sa preto postarali príslušníci 701. CVD.

Vďaka za úspešnú realizáciu najdlhšieho pozemného presunu techniky v dejinách OS SR patrí všetkým, ktorí sa podieľali na jeho zabezpečení a partnerským krajinám NATO, za podporu s parkovaním techniky a policajným sprievodom kolón.

Obmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v LotyšskuObmena techniky v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku

Autor: nrtm. Viliam UHRÍNEK , Foto: nrtm. Viliam UHRÍNEK - Dátum: 20.12.2021
Čítanosť: 2375
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share